Geduld is wachten tot je iets bereikt hebt of een verlangen vervuld wordt. Of in een andere definitie: to be patient is to endure discomfort without complaint. En wie kent deze spreuk niet? ‘Geduld is een schone zaak’. Maar is het wel echt een schone zaak? Waarom wachten? In onze netflix-cultuur hoef je vaak niet eens meer te wachten op de volgende aflevering van je favoriete serie, want je kan gewoon lekker ‘binge-watchen’.

Dat ongeduld kan ook tot uiting komen in ons geestelijk leven: ik heb een ideaalbeeld van God/wereld/mezelf, en verwacht dat God ook ingrijpt, actie onderneemt. We hebben mooie visies, dromen van onze kerk, maar waar blijft de beweging? De grote opwekking? Soms wordt er ook in ons geloof veel geduld gevraagd. Thomas Halik schrijft in ‘Geduld met God’ over hoe moeilijke vragen en twijfel onderdeel zijn van geloof.

Er is een duidelijke connectie tussen ‘geduld’ en deze tijd van het jaar (december is de maand van advent): verwachting van de komende Messias.