Hoe ga je om met het kwaad in deze wereld? Ongeacht de uitkomst doet het wat met je en met jouw karakter. Nelson Mandela wist zich ondanks een lange periode van gevangenschap te ontworstelen aan het vergif wat zo kenmerkend is voor onze wereld waarin kwaad met nog meer kwaad wordt vergolden. Hij koos voor de moeilijke maar heilzame weg van verzoening. Misschien gebruikt Gods Geest meer dan de andere periodes van het leven, juist de moeizame periodes om karakter te vormen. Dat zien we terug in de Bijbelse verhalen over Abraham, Jakob, Jozef, Mozes, Saul, David en Jezus.

Wanneer we Gods genade ontvangen kan dat natuurlijk niet zonder verandering aan ons voorbij gaan. De sleutel hierin is de Heilige Geest is. Hij is niet alleen de Trooster, maar ook onze Helper. Hij vult ons (karakter) aan waar wij (nog) te kort schieten. God wil je zo tot bloei laten komen. Hij wil jou tot zegen maken voor de mensen om je heen. Dat zie je ook terug als Paulus in Galaten schrijft over de vrucht van de Geest die haaks staat op de vluchtige bevrediging die drank, roddel, en seksuele uitspattingen bieden.