Juni

Mensen die leven en werken in het publieke domein

Wie ben ik?
Van nature zijn we geneigd het werk in de kerk, de publieke sector of voor goede doelen als beter te ervaren dan werk in het gezin of in de private sector (of als ZZP-er).

Waarvoor zijn we hier?
Keller stelt hier een ander verhaal tegenover: alle werk is werk in Gods koninkrijk. Hij beschrijft dat er verschillende manieren zijn om te getuigen in je werk:

  • bijdragen aan sociale gerechtigheid
  • elkaar als gelovigen ondersteunen en voeden (werken om door te geven aan christenen)
  • identificatie met Jezus, zodat collega’s meer over hem willen weten
  • door het werk voedt, kleedt, steunt, verzorgt en beschermt God de mensheid
  • de schepping verzorgen en ook richting en structuur geven.

Volgende stap:

Doen
De picknick: houd met je kring/groep een picknick met spelletjes in een park. Iedereen nodigt tenminste één niet-gelovige buurman/-vrouw uit om ook te komen.

Vragen

 1. Hoe sluit je als christen aan bij de doelen die je organisatie stelt. Hoe passen je persoonlijke doelen, je eigen verhaal, op dat van je werkgever? Vaak werk je in een organisatie met een missie,visie en doelen. In de private sector gaat het dan vaak om winst maken, efficiënt werken, beter zijn dan de concurrent, klantgericht werk en leveren wat de klant wil. Ook voor de publieke sector kun je een dergelijk algemeen lijstje maken. En voor de organisatie waar jij (vrijwillig) werkt vast ook. Hoe sluiten die doelen aan bij jouw doelen als christen. Waar gaat dat makkelijk samen en waar schuurt of botst het? Hoe ga je daarmee om?
 2. Hoe zorg je ervoor dat je op je werk in Gods verhaal stapt.Wat betekent dat concreet voor jou bij het koffiezet apparaat, tijdens een gewoon werkoverleg, als je een plan moet maken, als je contact hebt met een klant? Hoe zog je ervoor dat je Gods doel dan voor ogen houdt en daar onderdeel van bent?
 3. Hoe verbind je Gods verhaal met teleurstellingen in je werk;bijvoorbeeld als je contract niet wordt verlengd, als je geen promotie krijgt, als iemand anders de taak krijgt die jij wilde, als je niet de doelen haalde die je jezelf stelde (en waar je zo voor gebeden hebt), als je ontslagen wordt, als je failliet gaat, als je mensen moet ontslaan, enz?